De groei van de Halalmarkt kansen in Nederland

100% Halal, 0% anything else


Op korte termijn zullen alle 17 miljoen mensen in Nederland overgaan op Halal consumeren. De oorzaak hiervan is NIET de groei van Islam als religie in Nederland.

Marktwerking in combinatie met een eigenwijze minderheid en een onverschillige meerderheid is de aanjager van dit proces.

Op 2 juni verscheen in de Volkskrant wederom een artikel over bedrijven die nog steeds niet inspelen op de Halal markt: 'Nederlandse winkeliers laten kansen nog steeds onbenut bij koopgekte Suikerfeest'.


De ‘100% Halal, 0% anything else’ ontwikkeling


Bedrijven en merken die beslissen niet op deze ontwikkeling in te spelen, beslissen om marktaandeel te verliezen aan bedrijven die dat wel doen. Vaak denken organisaties bij “Halal” alleen aan vleeswaren. Dit is een misconceptie en dit is precies waar voorlopers in zullen verschillen ten opzichte van achterlopers.


Dit jaar heeft Koningin Willem Alexander als eerste koning(in) van Nederland een iftar (avondmaaltijd) bijgewoond tijdens de Ramadan. Dit is mijn inziens het startschot — as a brand; you are either in or out.


Steeds meer restaurants, producten en diensten bieden gaan over naar Halal. Waarom? Omdat het Halal marktsegment veel verder reikt dan de 5% die je op CBS vindt. Door Halal aan te bieden pak je 100% van de markt. Biedt je geen Halal aan, dan pak je veel minder dan 95% van de markt. Dat is de wet van de eigenwijze minderheid en de onverschillige meerderheid — daarover later meer.


In dit artikel leg ik de dynamiek van de ‘100% Halal, 0% anything else’ ontwikkeling uit en leg ik uit hoe organisaties hierop kunnen inspelen zonder hun identiteit te verliezen.


Potentiële markt


Volgens de Nos, noemt ongeveer 5 procent van de volwassenen in Nederland zichzelf moslim. Dat is iets minder dan 1 miljoen Nederlanders. In figuur 1 is de verspreiding te zien van Moslims in Nederland. Het grootste gedeelte Nederlandse Moslims woont in de Randstad.


In steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het aantal Moslims bijna 20% van de totale bevolking.


Ondanks het feit dat maar 5 % van de Nederlandse bevolking Moslim is, zal de gehele Nederlandse populatie overgaan op het consumeren Halal diensten en producten. Dit begint in de grote steden - 5% van de Nederlandse bevolking zal door haar eigenwijsheid de 95% meetrekken in het consumentengedrag, we noemen deze 5% de eigenwijze minderheid.


De eigenwijze minderheidsregel


De eenvoudige regel die de markt verandert, luidt als volgt:

Een Halal-eter zal nooit niet-Halal voedsel eten; maar een niet-Halal eter zal wel Halal eten.

Of, geherformuleerd in een voorbeeld van Nassim Nicholas Taleb (Visionair op het gebied van groepsdynamiek en probabiliteit):

Een mindervalide persoon zal de normale badkamer niet gebruiken —maar een niet-mindervalide persoon kan wel de badkamer gebruiken voor mindervalide.

Stel je voor Onderneming A — een onderneming die zich richt op niet-Halal consumenten.


De directrice van onderneming A zou naar de cijfers van het CBS kijken en zichzelf overtuigen dat zij een goede propositie heeft waarmee ze 95% van de totale populatie aanspreekt. Dit is echter een grote fout. De 5% minderheid heeft diepgewortelde relaties met de 95% meerderheid.


Hierdoor spreekt onderneming A veel minder consumenten aan dan de 95% die het CBS haar voorschrijft. Het CBS neemt per definitie geen groepsdynamieken en interacties tussen mensen mee in de statistieken. Om deze groepsdynamiek te kunnen omvatten gebruiken we de renormalisatie groep als analysemethode.


Renormalisatie van de onverschillige meerderheid


We maken het proces tastbaar met het voorbeeld van Sara. Sara is het enige witte poppetje linksboven in figuur 2.Figuur 2: Renormalisatie Groep: stappen één tot en met drie (start vanaf de top links):Met opeenvolgende toepassingen van de minderheidsregel.

Sara werkt bij EY op de Zuidas in Amsterdam. Sara is praktiserend Moslim en daarmee de enige Halal-eter van haar afdeling. Haar collega’s (aangeduid met een goud poppetje) zijn allemaal geen Moslims en vinden niet-Halal consumeren geen enkel probleem.


Voor een team-uitje besluit de afdeling van Sara samen uit eten te gaan. Uiteraard is de locatie van belang: het eten moet lekker zijn, er moet voor ieder wat wils zijn en de gezelligheid mag niet ontbreken. Sara hecht veel waarde aan Halal vlees (als het kan), maar vind het ook prima om een keer geen vlees te eten. Maar, het team kent elkaar goed en respecteert elkaars behoeftes. Bovendien, is er een leuk restaurant in de Pijp dat in zowel de behoeftes van Sara en de gouden dames kan voorzien: De Bazaar, op de Albert Cuypstraat.


Eenmaal aangekomen in de Bazaar besluiten Sarah en 3 andere dames om de (Halal) carpaccio als voorgerecht te nemen (het plaatje rechtsboven). Deze bevalt dermate goed dat 2 dames de carpaccio nog eens extra bij bestellen (het plaatje linksonder). Bij het hoofdgerecht bestellen de 4 dames die nog geen carpaccio hebben genuttigd de (Halal) lamskotelet (het plaatje rechtsonder). Slechts 10% van deze populatie is Halal-eter, maar een volledige 100% heeft Halal geconsumeerd. Uiteindelijk is de Bazaar de grote winnaar.


Slechts 10% van deze populatie is Halal-eter, maar een volledige 100% heeft Halal geconsumeerd. Uiteindelijk is de Bazaar de grote winnaar.

De onderneming die ambitieus is en voor de volledige markt gaat wint keer op keer weer. De cohesie van diversiteit in de samenleving gaat hand in hand met renormalisatie van behoefte van de eigenwijze minderheid. Het bijzondere bij deze groepsdynamiek is dat het effect groter wordt naarmate de populatie toeneemt.


Stel je een straatbarbecue voor in een willekeurige kleine gemeente in Nederland. In de straat woont 1 huishouden waarvan de vader van Egyptische afkomst is. Hij is praktiserend moslim en dus een Halal-eter. Met de straatbarbecue voor de deur biedt Hicham (de Egyptenaar) zich aan om in het vlees te verzorgen. In dit soort gevallen heb je slechts 1 eigenwijze man nodig die het consumentengedrag van 80 mensen beïnvloedt met uiteindelijk de slager die Halal vlees verkoopt als winnaar.

Verenigd koninkrijk


In het Verenigd Koninkrijk zijn veel bedrijven al wat verder op het gebied van ‘moslim inclusiviteit’ en halal marketing. Zo opende in 2004 de ‘Islamic Bank of Britain’ - een bank die ethisch verantwoorde en Islamitische financiële producten aanbiedt. De bank die inmiddels Al Rayan bank heet is speciaal opgericht voor de hunkerende islamitische financiële behoefte van de (praktiserende) moslim bevolking die slechts 3-4% procent van de Britse bevolking representeert.


Al Rayan bank speelt in op de dringende vraag van de eigenwijze minderheid die weigert financiële producten af te nemen die niet voldoen aan Halal voorwaarden. Bestaande banken hadden al eerder op deze vraag kunnen anticiperen door middel van productmodificatie, maar dat hebben zij niet gedaan.


Sinds 2017 heeft Al Rayan Bank meer dan 80.000 klanten die Islamtische financiële producten afnemen waarvan 25% niet-Moslim. Het klantbestand van Al Rayan blijft in een rap tempo doorgroeien in het niet-moslim segment. Ook hier geldt dat door de eigenwijze minderheid een product/dienst overgaat tot renormalisatie van de gehele markt.


The Future of Marketing is 100% Inclusion


Marketeers die in willen spelen op deze trend - en daarmee marktaandeel willen vergroten - moeten zich realiseren dat de toekomst 100% inclusiviteit is. Diversiteit en inclusiviteit zijn iets waar bedrijven zich aan moeten wijden, omdat we weten hoe sterker en diverser je als merk bent, hoe beter klanten je product en diensten ervaren. Bedrijven zijn “schichtig” voor reacties van niet-moslims als ze op de Halal-trend inspelen - terwijl ze vergeten dat de eigenwijze minderheid verweven is met de meerderheid en de impact van deze minderheid verder gaat dan de keuze van de slager. 


Met kleine modificaties van diensten en producten kun je de hele markt aanspreken zonder dat de onverschillige meerderheid hier last van heeft.


Moslim Millennials


De Nederlandse Moslims van vandaag, zijn anders dan voorgaande generaties. De nieuwe generatie Moslims, ook wel de Millennium Moslims, weten wat ze willen als onderdeel van de Nederlandse samenleving en verwachten dat bedrijven en ondernemingen hierop in spelen. Anders dan hun voorouders beslist deze generatie bedachtzaam waar ze op vakantie gaan, in welk hotel ze slapen, naar welke restaurants ze gaan, welke bedrijven welke producten aanbieden en zoeken ze naar bedrijven die hun behoefte begrijpen. Dit is exact de eigenwijze minderheid die de keuze van een grotere groep kan beïnvloeden. 


Millenium Moslim willen dat merken open en transparant zijn in zowel hun waarden als verantwoordelijkheid, ze willen begrepen worden, opgenomen worden in hun doelgroep en bovenal communicatie.   


Een van de belangrijkste bepalende kenmerken is dat zij vinden dat geloof en moderniteit hand in hand gaan, zij zien geen tegenspraak tussen de twee - en is in bijna elke industrie van toepassing.

154 views0 comments

Thanks for submitting!