Thomas Cook, hebben jullie ooit Muslim Friendly reizen overwogen?

De afgelopen weken stond Thomas Cook volop in het nieuws. De reiswereld is wakker geschud. De manier waarop mensen reizen is met de tijd drastisch veranderd, reisbureaus moeten op zoek naar iets bijzonders om te overleven.

Volgens Joussen, CEO Tui group, leert het faillissement van Thomas Cook dat alleen diegenen die zich aanpassen, succesvol zijn. Er zijn nieuwe diverse groepen reizigers ontstaan met specifieke wensen en voorkeuren, waaronder de snelst groeiende groep reizigers, de zogenaamde ‘Moslim reizigers’. Hoe speel je als reisorganisatie hierop in?Nieuwe miljarden


Volgens een recent gezamenlijk onderzoek door Mastercard en Crescent Rating, een onderzoeksgroep die “moslim reizen”volgt, zijn er sinds 2016 30% meer Moslim reizigers wereldwijd. In 2015 schatte Crescent Rating de totale uitgaven van moslim reizigers op ongeveer 145 miljard dollar. Dit zijn uitgaven voor transport, eten, accommodatie, excursies, ervaringen en winkelen. Het aantal zal naar verwachting stijgen naar 300 miljard dollar in 2026 wat een verdubbeling is in minder dan een decennium. Deze uitgavens zijn exclusief Hadj en andere religieuze bedevaarten. Verwacht wordt dat tegen 2022 14% van de wereldwijde reisuitgaven door Moslims zal zijn. Met een bevolking die jong, steeds hoger opgeleid en opwaarts mobiel is, zijn ze een van de snelst groeiende demografische groepen binnen het wereldwijde toerisme.Europese Moslims drijvers van de markt


In Europa bevindt de meerderheid van de Islamitische gemeenschap zich nu in de derde of vierde generatie. Ze zijn steeds hoger opgeleid en hebben goedbetaalde banen.Ufuk Secgin, Chief Marketing Officer voor HalalBooking.com speelt op dit segment in:aalde banen.Ufuk Secgin, Chief Marketing Officer voor HalalBooking.com speelt op dit segment in:


“Een aanzienlijk deel van onze klanten is gevestigd in Europa”, zegt hij. “Het zijn vaak immigranten van de derde of vierde generatie, die niet langer het gevoel hebben dat ze al hun vakanties moeten doorbrengen met het bezoeken van familieleden “terug thuis”. In plaats daarvan ervaren ze liever verschillende soorten vakantie met nieuwe bestemmingen.


De behoeften van moslim reizigers


De meeste verwarring bij bedrijven die willen inspelen op de Muslim Friendly tourism ontstaat bij het definiëren van de behoefte. Vragen die mij vaak worden gesteld zijn bijvoorbeeld: “Wat zijn de kaders?” “Waar moeten we vooral aandacht aan besteden?” en “Hoe kunnen we het beste met deze groep communiceren zonder onze eigen identiteit te verliezen?”


Het antwoord is in essentie heel simpel: Moslims willen zich vermaken in hun vakantie zonder in te moeten geven op hun religieuze (en misschien wel culturele) waardes. That’s it. Het leeuwendeel van de moslims die op vakantie zijn willen net zoals alle andere toeristen cultuur snuiven, winkelen, bezienswaardigheden bezoeken en lekker eten.


Maar, (en dit is een vrij grote maar) om deze religieuze en culturele waardes te begrijpen heb je belangrijke inzichten nodig vanuit de moslimgemeenschap. Dit is in sommige gevallen vrij complex. Je moet kennis en expertise hebben van de groep die je wilt aanspreken, hun culturele achtergrond en hun huidige leefomgeving. i.e: Nederlandse moslims met een Marokkaanse achtergrond resoneren met een andere boodschap dan Franse moslims met een Marokkaanse achtergrond. Hoe meer variabelen je erbij betrekt, hoe ingewikkelder het wordt. Nederlandse moslims van Turkse achtergrond hebben op hun beurt bijvoorbeeld weer specifieke voorkeuren.Muslim friendly reizen gaat dus niet alleen over eten. Ja, halal voedsel legt een mooi fundament, maar Muslim friendly reizen gaat ook over activiteiten die je kan doen, de tolerantie van een land ten aanzien van moslims, gebeds mogelijkheden, enzovoorts. Er is in het algemeen een gebrek aan informatie voor de moslim reiziger. De informatie die wel beschikbaar is, is vaak gefragmenteerd; de meest reguluiere sites; bijvoorbeeld Booking.com en Agoda hebben geen speciale vermeldingen voor moslim vriendelijke instellingen of belangrijke inzichten waar moslim reizigers wat aan hebben.Het disruptieve tijdperk

Veel reisbureaus zijn al verdwenen uit het straatbeeld en beginnen te realiseren dat ze zich slim moeten richten op het bieden van totaaloplossingen voor niches om te blijven bestaan. Muslim friendly reizen biedt zo’n mogelijkheid. De realiteit is dat de meeste reisorganisaties, concurrenten in hun branche kopiëren die ook nauwelijks overeind blijven.Maar enkele bedrijven genieten altijd van ongewoon succes. En altijd is het omdat ze het aandurfden anders te zijn.


#halalmarketing23 views0 comments

Recent Posts

See All

Thanks for submitting!