Ramadan in tijden van het Corona

De heilige maand begint morgen. Nu sociale distance van kracht is en we onze gebeden, iftars en samenkomsten naar huis halen, is het van belang dat jij als merk ook een plekje aan de eettafel weet te bemachtigen.

De vraag is…. hoe pas je snel belangrijke campagnes aan die maanden in de maak waren? Hoe kun je gemeenschappen helpen Ramadan te vieren wanneer grote bijeenkomsten worden ontmoedigd? De Taraweeh gebeden, het samenkomen van families, dit jaar wordt de Ramadan anders dan normaal.


We hebben gezamenlijk in 2020 geleerd dat we allemaal fragiel zijn en moeten leren om snel te schakelen. Als marketeers moeten we behendigheid omarmen, zelfs voor sleutelmomenten zoals de Ramadan - traditioneel een tijd van samenkomst.


De sleutel blijft hoe dan ook dat het online gedrag van consumenten tijdens de Ramadan verandert, nu meer dan ooit in tijden van de corona maatregelen. Netflix abonnementen on the rise, PostNL die overspoeld wordt met online aankopen. Het aantal online 'touchpoints' met consumenten door het coronavirus is ongekend en daarmee het aantal mogelijkheden om hun interesse te wekken ook.


Heroverweeg de details

We hebben in eerdere blogs aangegeven dat zoekgedrag en termen essentieel zijn om te snappen hoe jouw audience denkt. Google Trends is hier een handige en simpele tool voor. We hebben voor deze blog twee industrieën geanalyseerd, voeding en goede doelen - beide zijn duidelijke hoogtepunten van dit seizoen.


Hoewel er in een crisis geen handboek is voor marketing, kunnen we ons altijd wenden tot nuttige nieuwe inzichten en trends.

Als voorbeeld hebben wij de de zoekresultaten op google van Allerhande tegenover Kookmutsjes (een plek voor recepten, tips & tricks uit Najat's keuken en de beste do it yourself video's) gezet. We hebben dit naast de term “Harira” gezet, een Marokkaanse soep die veel tijdens de ramadan wordt genuttigd. Zoals je kunt zien, kent de Allerhande een piek rond kerst, maar kennen ze geen groei tijdens de Ramadan.
Blauw: Allerhande 
Rood: Kookmutsjes
Geel: Harira

Tijdens de Ramadan ontstaan hele kook- en bakgroepen op verschillende online platforms. Zoekopdrachten gerelateerd aan recepten kennen meestal de eerste twee weken van de maand een piek en nemen de laatste twee weken af ten gunste van thuisbezorging en restaurants.


Buffetten die dit jaar geannuleerd en vermeden moeten worden, kunnen proberen te innoveren met eenvoudige recepten, aanbevelingen of leuke gemeenschappelijke activiteiten.


“Charity does not in any way decrease the wealth" Prophet Muhammad saw

Moslims worden veelvuldig aangespoord tot het geven van charity. Met name tijdens de Ramadan. We hebben voor dit voorbeeld Unicef, Islamic Relief en Zakat (aalmoes) naast elkaar gezet. Zoals je ziet speelt Unicef gedurende de ramadan hier niet op in en missen ze de kansen die de maand biedt, de tweede piek van "Zakaat" en "Islamic Relief" is tussen 4 en 10 augustus rond en tijdens de Hajj.

Blauw: Unicef
Rood: Islamic Relief 
Geel: Zakaat

Islamic Relief houdt tijdens de Ramadan een actieve data driven marketing campagne. In 2017 hebben ze 8.5 miljoen euro opgehaald.
E-mailmarketing presteert beter dan alle online marketingstrategieën, inclusief SEO, PPC en content-marketing. Een voorbeeld hiervan is hun online e-mail campagne uit 2019. Ze snappen precies hoe de uitgaven zijn gedurende de maand en kunnen hierdoor het uiterste van hun campagne halen.

Deel de liefde

De traditie van het delen van maaltijden met familie en vrienden tijdens de Ramadan zal dit jaar waarschijnlijk niet uitgebreid plaatsvinden. In plaats van traditionele grote bijeenkomsten, komt intimiteit met de kerngezinnen centraal te staan. Tip: Denk na over manieren om deze verandering tot uitdrukking te brengen terwijl je dezelfde boodschap van zorg en liefde overbrengt. Een goed voorbeeld hiervan is de Coca Cola campagne uit 2018.COCA-COLA & RAMADAN

Coca cola heeft in 2018 een succesvolle “Bringing people together campagne” gelanceerd.

Volgens de woordvoerder van Coca-Cola streven ze ernaar om 's werelds meest universele merk te zijn en zijn ze van mening dat het delen van een cola mensen dichterbij elkaar kan brengen. “Moslim moeten weten dat wanneer ze weer mogen eten en drinken, Coca Cola op ze wacht”Al is Coca Cola niet het eerste wat een moslim drinkt na het vasten, of misschien wel helemaal niet gedurende de maand (gezien een vastende maag vullen met soda niet veel goeds brengt) Wilt coca Cola een eenvoudige maar universele boodschap van vriendschap, vriendelijkheid, solidariteit creëren met miljoenen moslims over de hele wereld, en dat is wat moslims aan het einde van de dag willen.


Period.


Zorg voor een plan B

In een snel veranderende markt moeten merken noodplannen hebben: Onthoud dat het gebruik van bestaande content en het aanbrengen van kleine wijzigingen een efficiëntere oplossing kan zijn dan helemaal opnieuw beginnen, denk aan het hergebruiken van oud advertentiemateriaal of het gebruiken van makers van inhoud die thuis werken.


Aangezien we de komende weken met uitdagingen worden geconfronteerd, is één ding duidelijk: Deze ramadan zal niet gewoon zijn!


Use your creativity! Now more than ever.

Ramadan Kareem!


27 views0 comments

Thanks for submitting!